JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Jus­si Ar­vio

Roon Nucleus -musiikkiserveri

Roon-ohjelmisto on herättänyt paljon keskustelua. Jokin aika sitten julkaistu Nucleus on osaltaan lisännyt vettä myllyyn. Missä mennään nyt, ja mikä Nucleus on?

Roo­nin kas­va­va suo­sio on help­po ym­mär­tää. Ke­hi­ty­sas­ke­leet ovat ol­leet suu­ria ja asi­a­kas­läh­töi­siä. Mää­rä­tie­toi­nen ke­hi­tys­suun­ta on voit­ta­nut puo­lel­leen myös lai­te­val­mis­ta­jat. Jos tuo­re strii­me­ri ei syn­ty­es­sään si­säl­lä Roon-tu­kea tai lu­paus­ta tu­le­vas­ta, voi­daan lait­teel­le en­nus­taa ly­hyt elin­kaa­ri.

Mi­kä­li Roon ei ole tut­tu jut­tu, niin täs­sä tii­vis­tet­ty pe­rus­pa­ket­ti: Ky­sees­sä on oh­jel­mis­to, joka asen­ne­taan tie­to­ko­neel­le. Oh­jel­mis­to yh­dis­tää ko­ti­ver­kon (nas, usb-levy, iTu­nes-kir­jas­to) sekä ha­lut­ta­es­sa erik­seen hin­noi­tel­lun strii­maus­pal­ve­lu Ti­da­lin yh­den ka­ton al­le. Mu­siik­ki on soi­tet­ta­vis­sa yh­den käyt­tö­liit­ty­män kaut­ta kaik­kiin sa­mas­sa ver­kos­sa ole­viin Roon-yh­teen­so­pi­viin lait­tei­siin.

Tapa, jol­la Roon hyö­dyn­tää me­ta­da­taa, on ai­nut­laa­tui­nen. Usein pu­hu­taan­kin Roon-ko­ke­muk­ses­ta. Ar­tis­teis­ta avau­tuu ha­lut­ta­es­sa bi­og­ra­fi­oi­ta ku­vi­neen ja tie­toi­neen, oh­jel­ma eh­dot­taa kuu­li­jal­le pro­fii­lin mu­kai­sia uu­sia le­vy­jä tai aloit­taa ha­lut­ta­es­sa erään­lai­sen ra­di­o­ka­na­van soi­te­tun mu­sii­kin pe­rus­teel­la ja niin edel­leen. Tä­män ar­tik­ke­lin tila ei riit­täi­si kai­ken ker­to­mi­sek­si.

Tii­vis­tet­ty­nä Roon pe­see kaik­ki tie­dos­sa­ni ole­vat mu­sii­kin hal­lin­ta­so­vel­luk­set ja saa useim­mat vai­kut­ta­maan par­haim­mil­laan­kin ki­vi­kau­ti­sil­ta. Li­säk­si se on osoit­tau­tu­nut erit­täin va­kaak­si. Jos jos­ta­kin pi­täi­si ma­ris­ta, niin käyt­tö­liit­ty­mä on suun­ni­tel­tu en­si­si­jai­ses­ti sor­mi­ve­toi­sil­le lait­teil­le eli äly­pu­he­li­mil­le ja tab­le­teil­le. Ko­ke­muk­sel­la on myös hin­tan­sa; vuo­tui­ses­ta li­sens­sis­tä köyh­tyy 119 dol­la­ria ja eli­ni­käi­ses­tä käyt­tö­oi­keu­des­ta 499 dol­la­ria.

Asi­an yti­mes­sä

Roon-tu­et­tu­jen lait­tei­den ja val­mis­ta­jien mää­rä on ala­ti kas­va­va. Li­säk­si tu­et­tu­na ovat esi­mer­kik­si So­nos- sekä AirP­lay-ym­pä­ris­töt. Pe­ru­sa­si­at ovat kun­nos­sa; mu­siik­ki strii­ma­taan täy­del­lä laa­dul­la, ja tuki löy­tyy myös sekä pcm- et­tä dsd-hi­res-tie­dos­toil­le. Oh­jel­mas­sa on te­ho­kas dsp-ydin, jon­ka avul­la voi­daan ha­lut­ta­es­sa suo­rit­taa sig­naa­lin yli­näyt­teis­tys tai huo­ne­kor­jaus.

Roon vaa­tii toi­mi­ak­seen Core- eli ydin­toi­min­to­jen asen­nuk­sen. Asen­nus­pa­ke­tin saa val­mis­ta­jan si­vuil­ta, ja alus­toik­si käy­vät sekä Win­dows sekä Ma­cOS. It­se olen käyt­tä­nyt ikään­ty­vää iMac-ko­net­ta (Mid 2010, 3,06 In­tel Core i3, 8GB), joka on hoi­ta­nut tont­tin­sa on­gel­mit­ta, jos tie­to­ko­nees­ta niin voi sa­noa.

Kaik­ki ei­vät kui­ten­kaan ha­lua yl­lä­pi­tää tie­to­ko­net­ta, asen­nel­la sitä ja päi­vi­tel­lä tätä, vaan ar­vos­ta­vat val­miik­si op­ti­moi­tua ja sää­tö­va­paa­ta rat­kai­sua. Lai­tet­ta, joka hoi­taa vain Roo­nin vaa­ti­mat pro­ses­sit il­man mi­tään tur­haa. Hei­tä aja­tel­len val­mis­ta­ja on tuo­nut mark­ki­noil­le Nuc­leuk­sen.

Ky­sees­sä on ää­ne­tön, pas­sii­vi­jääh­dy­tet­ty, rää­tä­löi­dyl­lä Li­nu­xil­la ja Roon Co­rel­la op­ti­moi­tu mi­ni­ko­koi­nen tie­to­ko­ne. Fik­suus on sii­nä, et­tä sekä rau­ta- et­tä sof­ta­tuot­teis­tus on kai­kin puo­lin lop­puun saak­ka har­kit­tua. Niin­pä lop­pu­käyt­tä­jä ei jou­du beta-tes­taa­jan tai nip­pe­li­dip­paa­jan roo­liin.

Kah­den tar­jol­la ole­van ver­si­on ero on li­hak­sis­sa: In­tel i3- tai i7-pro­ses­so­ri ja nel­jä tai kah­dek­san gi­gaa kes­kus­muis­tia. Yh­teis­tä on ko­te­lon li­säk­si 64 gi­ga­ta­vun ssd-muis­ti, joka on omis­tet­tu Core-oh­jel­mis­tol­le. Li­säk­si mo­lem­mis­sa on si­säl­lä paik­ka yli­mää­räi­sel­le 2,5 tuu­man le­vyl­le.

Va­lin­ta kul­mi­noi­tuu omaan tar­pee­seen. Jos pär­jäät kuu­del­la tois­to­vyö­hyk­keel­lä, et kai­paa ra­ju­ja dsp-kor­jauk­sia ja dsd-yli­näyt­teis­tys­tä sa­maan ai­kaan ja mu­siik­ki­kir­jas­to­si on mak­si­mis­saan 12 000 al­bu­mia, niin pe­rus-Nuc­leus 1 550 eu­ron hin­ta­la­pul­la riit­tää. Muus­sa ta­pauk­ses­sa kan­nat­taa in­ves­toi­da Plus-ver­si­on tar­jo­a­maan li­sä­vään­töön hin­taan 2 600 eu­roa. Tes­tiin va­li­koi­tui pe­rus­ver­sio.

Tii­vis­tet­ty­nä Roon pe­see kaik­ki tie­dos­sa­ni ole­vat mu­sii­kin hal­lin­ta­so­vel­luk­set ja saa useim­mat vai­kut­ta­maan par­haim­mil­laan­kin ki­vi­kau­ti­sil­ta. Li­säk­si se on osoit­tau­tu­nut erit­täin va­kaak­si.

Val­mis tuo­te

Ko­te­lo on ko­koi­sek­seen pai­na­va (2,5 ki­log­ram­maa) ja erit­täin tyy­li­käs. Yh­des­tä alu­mii­ni­kap­pa­lees­ta työs­tet­tyä Nuc­leus­ta luu­li­si jääh­dy­tysp­ro­fii­lin ja muo­toi­lun an­si­os­ta pää­te­vah­vis­ti­mek­si. Tum­man har­maa il­mi­a­su viit­taa se­kin hi­fiin. Edes­sä ei ole edes le­diä il­mai­se­mas­sa lait­teen pääl­lä oloa.

Kaik­ki lii­tän­nät on si­joi­tet­tu lait­teen taak­se. Taus­ta­va­lais­tun vir­ta­pai­nik­keen li­säk­si pa­nee­lis­ta löy­tyy ul­koi­sen smps-vir­ta­läh­teen ot­to, hdmi, rj45-verk­ko­lii­tän­tä, kak­si usb3-lii­tän­tää sekä Thun­der­bolt.

Hdmi tu­kee mo­ni­ka­na­va­ään­tä ja usb:t ul­koi­sia muis­ti­tik­ku­ja sekä ul­kois­ta da-muun­nin­ta. Vii­mek­si mai­nit­tu mah­dol­lis­taa Nuc­leuk­sen käy­tön ää­ni­läh­tee­nä eril­li­sen Roon End Poin­tin eli yh­teen­so­pi­van strii­me­rin si­jaan. Thun­der­bolt-lii­tän­tä on va­rat­tu tu­le­vai­suu­den tar­pei­siin ei­kä ol­lut käy­tös­sä tes­ti­nai­kai­sel­la oh­jel­mis­tol­la. Lan­gat­to­muut­ta ei ole kat­sot­tu tar­peel­li­sek­si. Yk­si pie­ni puu­te Nuc­leuk­ses­sa on; sii­nä ei ole tois­ta rj45-lii­tän­tää strii­me­rin ket­jut­ta­mi­sek­si.

Käyt­töö­not­to on to­del­la help­poa. Lai­te kyt­ke­tään säh­kö- ja da­ta­verk­koon, käyn­nis­te­tään ja var­mis­te­taan, et­tä saa­ta­vil­la on jo­kin lai­te sen hal­lin­taa var­ten (äly­pu­he­lin, tab­let­ti tai tie­to­ko­ne). Lait­teen on ol­ta­va sa­mas­sa ver­kos­sa. Li­säk­si edel­ly­te­tään, et­tä asi­ak­kaal­ta löy­tyy ak­tii­vi­nen Roon-tili.

Roon näyt­tää ase­tu­sik­ku­nas­sa kaik­ki saa­ta­vil­la ole­vat Core-yk­si­köt. Vain yk­si niis­tä voi ol­la ker­ral­la ak­tii­vi­nen. Omas­sa ta­pauk­ses­sa­ni iMac on nor­maa­lis­ti ti­li­ni vi­ral­li­nen Core-yk­sik­kö. Vaih­to Nuc­leuk­seen kävi hiir­tä klik­kaa­mal­la. Sama kä­vi­si myö­hem­min, jos pois­tai­sin Nuc­leuk­sen.

Täs­sä vai­hees­sa Roo­nil­le ker­ro­taan myös, et­tä mis­tä­päin verk­koa löy­ty­vät mu­siik­ki­kan­si­ot. Sa­mal­la syö­te­tään mah­dol­li­sen Ti­dal-ti­lin käyt­tä­jä­tun­nus ja sa­la­sa­na. Sel­ke­än ja hel­pon pro­ses­sin jäl­keen Roon al­kaa in­dek­soi­da mu­siik­ki­kir­jas­toa. Riip­pu­en tie­dos­to­jen mää­räs­tä tä­hän voi ku­lua reip­paas­ti ai­kaa.

En­tä­pä ne erot? En ha­vain­nut mi­tään ää­nen­laa­dul­lis­ta eroa ai­em­paan. Suo­ra ver­tai­lu ei to­sin on­nis­tu­nut, sil­lä vain yk­si Core voi ol­la ker­ral­la käy­tös­sä. On syy­tä mai­ni­ta, et­tä val­mis­ta­jan myyn­ti­pu­heet ei­vät no­jaa ää­nen­laa­tuun vaan ko­ko­nais­val­tai­seen suo­ri­tus­ky­kyyn, help­pou­teen ja tur­val­li­suu­teen.

Syn­tyi­kin vai­ku­tel­ma, et­tä mu­siik­ki­kir­jas­to toi­mi ai­em­paa jou­he­vam­min. Mene ja tie­dä. Erot, jos nii­tä oli, oli­vat kui­ten­kin mi­tät­tö­miä. Voi ol­la, et­tä ti­lan­ne muut­tui­si, jos sai­sin ai­kai­sek­si di­gi­toi­da seu­raa­vat kuu­ti­sen tu­hat­ta le­vyä kir­jas­ton kas­vat­ta­mi­sek­si.

Kos­ka iMac al­koi jo en­nen tes­tiä osoit­taa ikään­ty­mi­sen merk­ke­jä en­kä kai­van­nut yli­mää­räis­tä seik­kai­lua, tein ar­vo­va­lin­nan. Pää­tin pi­tää tes­ti­kap­pa­leen. Niin ja ku­lut­taa­han se vä­hem­män vir­taa kuin ai­em­pi kone, jo­ten hii­li­ja­lan­jäl­ke­ni pie­ne­ni juu­ri.

Uu­dem­paa rau­taa

Kova han­kin­ta­hin­ta he­rät­tää var­mas­ti ky­sy­myk­sen, et­tä on­ko Nuc­leus hin­tan­sa ar­voi­nen? Hal­vem­mal­la sai­si te­hok­kaan ja mo­ni­puo­li­sen In­tel NUC -ko­neen ja pih­vi­li­haa pa­rik­si vii­kok­si.

On se. Kai­ken kaik­ki­aan os­ta­ja saa vas­ti­neek­si mie­len­rau­haa. Val­mis­ta­jan op­ti­moi­ma ja hi­o­ma jär­jes­tel­mä on kiis­tat­ta pa­ras alus­ta tu­le­via päi­vi­tyk­siä sekä mah­dol­li­sia vi­ka­ti­lan­tei­den sel­vit­te­ly­jä aja­tel­len. Li­säk­si sel­ke­äs­ti brän­dät­ty tuo­te säi­lyt­tää jon­kin­lai­sen jäl­leen­myyn­ti­ar­von.

Roo­nin puu­kot­ta­ma­na tie­dos­to­hal­lin­ta on se­kin hoi­det­tu ta­val­lis­ta fik­sum­min. Käyt­tö­jär­jes­tel­mä on ja­et­tu kol­meen osaan: boot­ti­o­si­oon, so­vel­luk­siin ja da­taan. Tämä suo­jaa eri­lai­sil­ta käyt­tä­jä­läh­töi­sil­tä on­gel­ma­ti­lan­teil­ta. Esi­mer­kik­si päi­vi­tys­tä ei voi va­hin­gos­sa pi­la­ta sam­mut­ta­mal­la ko­net­ta kes­ken kai­ken ja niin edel­leen.

+ Ää­ne­tön | Me­kaa­ni­nen to­teu­tus | Ul­ko­nä­kö | Op­ti­moi­tu toi­min­ta

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Benny Audion tarusankari 

Benny Audion Odyssey-levysoittimessa on 14 tuuman äänivarsi.   

Teacilta uusi stere­o­pää­te­vah­vistin  

Teac AP-507 perustuu räätälöityihin Hypex NCOREx -vahvis­tin­mo­duu­leihin.

Musical Fidelityltä mm/mc-levysoi­ti­ne­si­vah­vistin

Musical Fidelityn uusi M8x Vinyl on balansoitu ja täysin diskreetti phono-aste. 

T+A:n moniläh­de­soit­timet

Saksalainen hifivalmistaja T+A on tuonut markkinoille kaksi uutta tuotetta R-sarjassa. 

Fyne Audion uusi F500E-kaiutinsarja

Fyne Audio F500E -kaiuttimet sisältävät Fynen IsoFlare-elementit.  

Nyt on kova uutinen

Itävaltalainen Audio Tuning ostaa oikeudet ranskalaisen J.C. Verdierin levysoittimiin ja vahvistimiin. 

Kreikkalainen noita Prahasta

Xavian Medea on huipputason jalustakaiutin Scan-Speakin kalliilla elementeillä.  

PMC:ltä uusi Prophecy-kaiutinsarja

PMC:n uusissa Prophecy-kaiuttimissa on upouudet elementit ja paranneltu transmissiolinja.  

Koaksiaali sateessa

Anaccord valmistaa säänkestäviä koaksi­aa­li­kai­ut­timia. 

Shanlingin R2R-dac/kuuloke-/esivahvistin 

Shanling EH2 DAC/Amplifier on saanut innoituksensa vanhasta 24-bittisestä da-muuntimesta.

Meze Audion uusi POET 

Mezen uusi POET on kompakti, suorituskykyinen planaarikuuloke Mezen uudella tasoelementillä.   

Lindemannin uusi striimeri ja vahvistin 

Lindemann Woodnote Solo ja Combo edustavat uusretrotyyliä. 

Kuun kolmas kierros 

Trianglen uusi Lunar 3 -levysotin on Pro-Jectin valmistama. 

Graham Phantom III SE -äänivarsi

Audio Tuning ilmoittaa Grahamin Phantom III SE -äänivarren saatavuudesta Euroopassa.  

Technicsin pikku aktiivit

Uudella SC-CX700:lla Technics yrittää murtautua langattomien aktii­vi­kai­ut­timien markkinoille.