JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

TEKS­TI JAAK­KO ERÄ­PUU | KU­VAT VAL­MIS­TA­JA

Hig­hend | Sil­lä kor­val­la: KNIF RAU­MAN 845 -PUT­KI­PÄÄ­TE­VAH­VIS­TIN­PA­RI

Testi: Knif Rauman 845 -monopäätteet - Jalostuneet järkäleet

Viime vuoden Hifi Expossa debytoinut, Hifimaailman numerossa 3/19 koeponnistettu ja Münchenin keväisillä varjomessuilla vakuuttanut Knif Rauman N°1 -kaiutinpari sai viimeksi mainittuun tapahtumaan seurakseen saman valmistajan järeän 845-putkipääteparin, jonka kapasiteetti riittää hieman kovempaakin kyytiin.

Jaak­ko Erä­puu on maa­seu­dun rau­has­sa asu­va, laa­du­kas­ta ään­tä suu­res­ti ar­vos­ta­va ää­nen­tois­ton rau­tai­nen am­mat­ti­lai­nen, yli nel­jän­nes­vuo­si­sa­dan ko­ke­muk­sel­la. Ryt­mi­mu­sii­kin le­vy­ar­vos­te­luis­ta jour­na­lis­ti­sen uran­sa aloit­ta­nut ja sit­tem­min myös hi­fiin kor­van­sa kal­lis­ta­nut au­di­o­kon­ka­ri poi­mii ko­keil­ta­vak­si lai­te­tar­jon­nan val­ta­vir­ras­ta poik­ke­a­via mie­len­kiin­toi­sia tuot­tei­ta.

Jaak­ko Erä­puu on maa­seu­dun rau­has­sa asu­va, laa­du­kas­ta ään­tä suu­res­ti ar­vos­ta­va ää­nen­tois­ton rau­tai­nen am­mat­ti­lai­nen, yli nel­jän­nes­vuo­si­sa­dan ko­ke­muk­sel­la. Ryt­mi­mu­sii­kin le­vy­ar­vos­te­luis­ta jour­na­lis­ti­sen uran­sa aloit­ta­nut ja sit­tem­min myös hi­fiin kor­van­sa kal­lis­ta­nut au­di­o­kon­ka­ri poi­mii ko­keil­ta­vak­si lai­te­tar­jon­nan val­ta­vir­ras­ta poik­ke­a­via mie­len­kiin­toi­sia tuot­tei­ta.

Knif Rau­man Oy on yri­tyk­se­nä vas­ta noin vuo­den ikäi­nen, mut­ta sen ta­ka­na toi­mi­vil­ta hen­ki­löil­tä ei ko­ke­mus­ta puu­tu. Knif Au­di­on kaut­ta mai­net­ta niit­tä­nyt Jon­te Knif on suun­ni­tel­lut ja val­mis­ta­nut stu­di­o­puo­len au­di­o­lait­tei­ta ja soit­ti­mia jo vii­ti­sen­tois­ta vuot­ta, ja on­pa hä­nel­lä tun­tu­maa ku­lut­ta­ja­loh­kon hi­fiin­kin, sil­lä en­nen pro-sek­to­ril­le siir­ty­mis­tään hän oli vah­vas­ti mu­ka­na Cre­vas­sek­si ni­me­tys­sä huip­pu­kai­u­tinp­ro­jek­tis­sa, joka poi­ki myös ko­va­ta­soi­sen mo­no­pää­te­pa­rin. Mo­no­ja edel­si­vät muu­ta­mat muut­kin pie­ni­nä sar­joi­na to­teu­te­tut vah­vis­tin­mal­lit niin put­ki- kuin puo­li­joh­de- ja hyb­ri­di­pe­rus­tai­se­na­kin.

Knif Au­di­on kuu­lui­sin tuo­tos lie­nee kui­ten­kin put­ki­toi­mi­nen Kni­fo­nium-syn­te­ti­saat­to­ri, jol­lai­sia löy­tyy maa­il­mal­ta jo tois­ta tu­si­naa ja joi­den seu­raa­vas­ta tuo­tan­to­e­räs­tä osa on jo ai­ko­ja sit­ten va­rat­tu.

Te­ol­li­nen muo­toi­li­ja Jan­ne Rau­man, joka on ol­lut mu­ka­na Kni­fo­niu­min suun­nit­te­lu- ja to­teu­tus­työs­sä, vas­taa Knif Rau­ma­nin tuot­tei­den de­sig­nis­ta ja tai­ta­va­na puu­sep­pä­nä myös pii­rus­tus­pöy­däl­lä syn­ty­vien puis­ten kap­pa­lei­den saat­ta­mi­ses­ta kä­si­kos­ke­tel­ta­vaan muo­toon. Hä­nen taus­tal­taan löy­tyy hi­fi­har­ras­tus­ta­kin. Sii­tä on tus­kin ol­lut sen kum­mem­paa hait­taa N°1:n ja 845-mo­no­pa­rin ke­hi­tysp­ro­ses­sis­sa kuin Jon­te Kni­fin muu­sik­kou­des­ta­kaan.

Knif ja Rau­man kä­vi­vät vii­me ke­vää­nä ot­ta­mas­sa tun­tu­maa kan­sain­vä­li­siin hig­hend-ke­hiin Münche­nin mes­su­jen yh­tey­des­sä jär­jes­te­tys­sä Hifi De­lu­xe -ta­pah­tu­mas­sa, jon­ka puit­teis­sa 845-vah­vai­met suo­rit­ti­vat en­sim­mäi­sen jul­ki­sen esiin­ty­mi­sen­sä – mo­nen muun­kin kuin Hi­fi­maa­il­man edus­ta­jan mie­les­tä va­kuut­ta­vas­ti.

Laa­tu­kom­po­nen­tein las­tat­tu

Pää­te­put­kien­sa mu­kaan ni­met­ty Knif Rau­man 845 on kyt­ken­näl­tään täy­sin ba­lan­soi­tu vuo­ro­vai­hei­nen pää­te­vah­vis­tin, joka toi­mii 40 wa­tin te­hoon as­ti a-luo­kas­sa ja saa­vut­taa 70 wa­tin huip­pu­te­hon­sa ab-luok­kaan liu­ku­en. Moi­siin te­ho­lu­ke­miin pääs­tään 1 100 vol­tin ano­di­jän­nit­teel­lä ja 6H30Pi-drai­ve­ri­put­kea käyt­tä­en. Pää­te­put­kien bias-sää­tö on tyyp­piä fi­xed.

Vah­vis­ti­men dif­fe­ren­ti­aa­li­tyyp­pi­ses­tä etu­as­tees­ta löy­tyy E80F-pari, jon­ka toi­min­ta­pe­ri­aat­teen voi va­li­ta jul­ki­si­vun kyt­ki­mel­lä tri­o­dik­si tai pen­to­dik­si. Jäl­kim­mäi­nen vaih­to­eh­to ne­lin­ker­tais­taa vai­men­nus­ker­toi­men en­sin mai­nit­tuun näh­den ja li­sää sig­naa­li­tiel­le hiu­kan ta­kai­sin­kyt­ken­tää. Tri­o­di­kyt­ket­ty­nä vas­ta­kyt­ken­tää ei ole lain­kaan. Har­mo­ni­sen sä­rön mää­rä py­syt­te­lee mo­lem­mil­la me­to­deil­la var­sin vä­häi­se­nä: pen­to­di­moo­dis­sa 0,15 pro­sen­tis­sa 40 wa­tin te­hol­la ja tri­o­di­na­kin puo­len pro­sen­tin tie­tä­mil­lä.

Vah­vis­ti­men pää­te­put­ket ovat kii­na­lai­set Psva­net, joi­den la­si­ku­pu on hie­man pe­rin­teis­tä mal­lia ly­hy­em­pi ja pak­sum­pi. Drai­ve­ri­put­ki on pe­räi­sin Ve­nä­jäl­tä ja nos-etus­put­ket Sak­sas­ta, le­gen­daa­ri­sen Te­le­fun­ke­nin lei­moin va­rus­tet­tui­na.

Vah­vis­ti­men to­roi­di­tyyp­pi­nen verk­ko­muun­ta­ja on ko­ti­mais­ta val­mis­tet­ta. Vir­ta­läh­teen ku­ris­ti­met ovat Lun­dah­lin val­mis­ta­mat, mut­ta kym­men­ki­loi­set, amor­fi­sin yti­min si­la­tut ja jopa al­le 10 hert­sin taa­juu­det lä­päi­se­vät pää­te­muun­ta­jat ovat pe­räi­sin bel­gi­a­lai­sen Mo­no­lith Mag­ne­tic­sin tuo­tan­to­lin­jal­ta. Ne yh­des­sä laa­duk­kai­den Mun­dorf-ta­son kon­den­saat­to­rien ja mui­den tin­ki­mät­tö­mien kom­po­nent­tien sekä to­teu­tuk­sen kans­sa ovat ol­leet vah­vas­ti vai­kut­ta­mas­sa lait­teen hin­nan­muo­dos­tuk­seen, jo­hon oman pa­nok­sen­sa on toki an­ta­nut myös yh­te­nä kap­pa­lee­na eri­kois­va­let­tu alu­mii­ni­ko­te­lo tyy­liin is­tu­vi­ne mut­ta ir­ro­tet­ta­vi­ne put­ki­suo­ji­neen.

Lii­tän­tö­jen­sä puo­les­ta vah­vis­ti­met edus­ta­vat si­sä­ka­lu­ja pel­kis­te­tym­pää lin­jaa. Rca:lla si­sään ja na­pa­ruu­vein ulos. Suht spar­ta­lai­nen on myös lait­tei­den fa­sa­di. Vip­pa­kyt­ki­met vir­ran ja stand by -ti­lan hal­lin­taan, va­lit­sin ja sää­tö­ruu­vit put­ki­koh­tai­sel­le pää­te­put­kien esi­jän­nit­tei­den jus­tee­rauk­sel­le, am­pee­ri­mit­ta­ri ja etu­as­teen tri­o­di/pen­to­di-kyt­kin.

Sy­väl­tä kou­rai­see

Kuun­te­lu­ses­si­ois­sa kah­dek­san oh­min läh­döil­lä va­rus­te­tut Knif Rau­man 845 -mo­not pää­tyi­vät kol­mien kai­u­tin­ten kump­pa­nik­si, ja ku­ten ar­va­ta saat­taa, mi­tään vai­keuk­sia ei yk­sien­kään kans­sa il­men­nyt, vaik­ka ta­lon epä­her­kim­mil­lä tois­ti­mil­la, CML Au­di­on Etu­de 1:il­lä (88 de­si­be­liä per wat­ti) on­kin kuu­den oh­min ni­mel­li­sim­pe­dans­si. Shin­do La­fi­tet ja hORNS FP15:t lau­loi­vat­kin sit­ten jo laa­duk­kaas­ti ja lu­jaa(!) jä­reil­lä mo­noil­la. Päät­tei­den suu­reh­kon si­sään­me­no­herk­kyy­den an­si­os­ta run­sas­gai­ni­set etu­set sal­li­vat näil­lä voi­mak­kuu­den­sää­ti­men avaa­mi­sen vain muu­ta­man py­kä­län ver­ran, jo­ten il­luu­sio tois­ton voi­mal­li­suu­des­ta syn­tyi jo sii­tä­kin syys­tä – mut­ta toki se vain vah­vis­tui ha­naa reip­paam­min gai­nit­to­mal­la pas­sii­vie­tu­sel­la ra­o­tet­ta­es­sa.

Ei­pä tul­lut har­ras­tet­tua bii­si ker­ral­laan ja vah­vain­ta vaih­da -me­ne­tel­mää ko­e­kuun­te­lu­jen tii­mel­lyk­ses­sä, osin sik­si, et­tä 845-pa­rin yh­teis­mas­sa on hulp­pe­at 60 ki­log­ram­maa, mut­ta toki ta­ka­rai­vos­ta löy­tyi muis­ti­jäl­kiä ta­lon ka­lus­ton sin­ne syö­vyt­tä­mi­nä. Kym­me­nen wa­tin vuo­ro­vai­hei­nen EL84-joh­dan­nai­nen huip­pu­luo­kan pää­te­muun­ta­jin, ras­kaas­ti mo­di­fi­oi­dut Cre­vas­set (eli alun pe­rin Kni­fin konst­ruo­i­mat, nyt­tem­min 211-put­kin ope­roi­vat mo­not) ja 50 wa­tin d-luo­kan ste­re­o­pää­te vir­tu­aa­li­ver­rok­kei­na lait­toi­vat kyl­lä 845:t tiu­kil­le joil­lain tois­ton osa-alu­eil­la, mut­ta jär­käh­tä­mät­tö­män kont­rol­lin, sy­väl­tä kou­rai­se­van bas­son ja ai­neet­to­man lä­pi­nä­ky­vän ää­ni­ku­van loh­koil­la Knif Rau­ma­nit vei­vät la­ji­to­ve­rei­taan kuin lit­ran mit­taa.

Sitä pe­rin­teis­tä, niin sa­not­tua put­ki­soun­dia 845-pari tar­joi­li suh­teel­li­sen niu­kas­ti, vaik­ka tar­vit­ta­es­sa soin­ti mel­ko me­he­väk­si muo­tou­tui­kin. Peh­moi­lua tai muu­ta pyö­ris­te­lyä ei juu­ri il­men­nyt. Läm­pöä vah­vis­tin­pa­ri nel­ji­ne kook­kai­ne pää­te­put­ki­neen toki tuot­ti, mut­ta vain kuun­te­lu­ti­laan, ei soun­diin. Rä­väk­kä rock soi ta­san niin te­rä­väs­ti kuin sen pi­tää­kin, ei­kä ryt­mi­nen ryh­ti jät­tä­nyt toi­vo­mi­sen va­raa edes sii­nä vai­hees­sa, kun asi­al­la oli­vat Bil­ly Gib­bon­sin tai Har­riet Tub­ma­nin kal­tai­set jy­rät. Ei­kä ryh­dik­kyy­teen tar­vit­tu edes pen­to­di­kyt­ket­tyä etu­as­tet­ta, jon­ka tri­o­di­toi­mi­suut­ta aa­vis­tuk­sen kui­vak­kaam­pi soun­di lait­toi löy­sem­mät ryt­mik­kyy­det puo­li­joh­de­mai­sen tiuk­kaan ja va­kaa­seen kuo­siin. Tiuk­kuus ei kui­ten­kaan tar­koit­ta­nut täs­sä ta­pauk­ses­sa tur­bo­ah­de­tun olois­ta otet­ta mu­siik­kiin. Vaik­ka­pa J. J. Ca­len maan­lä­hei­nen ren­tous, Khru­ang­bi­nin pel­kis­tet­ty ret­ro­tyy­lit­te­ly ja Pa­o­lo Fre­sun De­vil Qu­ar­te­tin jaz­zin il­ma­va ir­to­nai­suus vä­lit­tyi­vät hy­vin­kin va­paas­ti hen­git­tä­vin tun­noin, jos­kin muis­tan kyl­lä kuul­lee­ni läs­nä­o­lon­tun­nun suh­teen in­tii­mim­pi­ä­kin ver­si­oi­ta edel­lä mai­nit­tu­jen ar­tis­tien an­nis­ta. Toi­saal­ta, on myön­net­tä­vä, et­tä Knif Rau­man loih­ti eri­no­mai­sen vä­hän kai­ut­ti­miin pai­not­tu­vaa ää­ni­mai­se­maa myös niis­tä tois­ti­mis­ta, jot­ka useim­mil­la muil­la vah­vai­mil­la kes­kit­tä­vät mu­sii­kin pai­no­pis­teen lä­his­töl­leen.

Jos läs­nä­o­lon ko­ros­ta­mi­nen ei ole­kaan 845:n lei­mal­li­sin vah­vuus on ke­hais­ta­va sitä kol­miu­lot­tei­suu­den tun­tua, jon­ka vah­vis­ti­met saa­vat ai­kai­sek­si kuun­nel­ta­van ää­nit­teen sen mah­dol­lis­ta­es­sa. Tämä kos­kee sekä stu­di­os­sa elekt­ro­nii­kan kei­noin loih­dit­tu­ja tila-asi­oi­ta et­tä tai­ten to­teu­tet­tu­ja kon­sert­ti­tal­ti­oi­ta. Sa­li­a­kus­tiik­ko­jen erot sekä mik­sauk­sis­sa ja mas­te­roin­neis­sa teh­dyt pik­ku ji­pot va­lot­tu­vat vii­meis­tä piir­toa myö­ten. Tuli use­am­paan ot­tee­seen häm­mäs­te­lyä, mi­ten kau­ka­na se pe­rä­sei­nä oi­kein oli­kaan.

Dy­na­mii­kan­tois­ton sa­ral­la Knif Rau­ma­nien hoi­del­les­sa hom­mia oli ais­tit­ta­vis­sa kes­ki­mää­räis­tä enem­män vään­tö­mo­ment­tia, jos­ta hyö­tyi­vät niin kla­sa­ri­maa­il­man mas­sii­vi­pääs­töt kuin loi­vim­min la­tis­te­tut ryt­mi­mu­sii­kin ry­pis­tyk­set­kin. Kyl­lä vah­vis­ti­mil­la oli ilo pääs­tel­lä Mah­le­rit, Shos­tat ja Sib­bet, Bar­to­kia ja Lud­dea unoh­ta­mat­ta, ää­nen­voi­mak­kuuk­sil­la, jot­ka juu­ri ja juu­ri mah­tui­vat kuun­te­lu­ti­laan. Ol­le­ti­kin kun 845:n neut­raa­li sä­vy­pa­let­ti säi­lyi muut­tu­mat­to­ma­na läpi koko vo­las­kaa­lan.

Uniik­kiu­den tun­tua

Hig­hend koh­taa hi­tec­hin? Ei ai­van mah­do­ton aja­tus Knif Rau­man 845 -mo­no­ja pyö­ri­tel­les­sä. Huip­pu­luo­kan kom­po­nen­tit, per­soo­nal­li­nen de­sign, ää­nen­laa­tu ja hin­ta­lap­pu viit­taa­vat ras­kaan hi­fin re­vii­ril­le, to­teu­tuk­sen tin­ki­mät­tö­myys ja tek­ni­nen suo­ri­tus­ky­ky täyt­tä­ne­vät mit­ta­ri­o­rien­toi­tu­nei­den pii­rien­kin hy­väk­sy­mis­vaa­teet. Eli uniik­ki ta­paus to­den tot­ta. Omal­la ta­val­laan ka­si­nel­jä­vi­to­set ovat eh­kä mo­nes­sa suh­tees­sa laa­duk­kaim­mat pää­te­vah­vis­ti­met, joi­hin on tul­lut hen­ki­lö­koh­tai­sel­la ta­sol­la tör­mät­tyä. Ja yh­det ras­kaim­mis­ta.

On­nek­si Knif Rau­man on ym­mär­tä­nyt hin­noi­tel­la vain ti­lauk­ses­ta toi­mi­tet­ta­vat 845:t ulot­tu­mat­to­mii­ni. Nii­den nos­te­lu kun oli­si myrk­kyä sel­kä­vai­vai­sel­le. Toi­saal­ta: van­has­sa ja ha­ta­ras­sa puu­ta­los­sa asu­va­na osai­sin kyl­lä ar­vos­taa päät­tei­den läm­mön- ja va­lon­tuot­toa pi­mei­nä tal­vi-il­toi­na.

Knif Rau­man 845

Hin­ta: 25 000 €/pari

Li­sä­tie­to­ja: knif­rau­man.com

Mi­tat (l x k x s): 27 x 33 x 58 cm

Pai­no: 30 kg/kpl

Tu­lot: 1 x rca

Läh­döt: Na­pa­ruu­vit

Muu­ta: Etu­as­teen tri­o­di/pen­to­di-kyt­kin, va­let­tu alu­mii­ni­ko­te­lo, bi­as­jän­nit­teen put­ki­koh­tai­nen mit­ta­roin­ti ja sää­tö

Val­mis­ta­jan il­moit­ta­mat tek­ni­set tie­dot

Teho: 40 W A-luok­ka/70 W AB-luok­ka

Taa­juus­vas­te: 5-35 000 Hz (±1 dB) tri­o­de

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Menovinkki viikonlopulle: HighEnd-messut Helsingissä

Toista kertaa Vuosaaren Hotelli Rantapuistossa järjestettävät Helsinki HighEnd -messut lupaavat tuoda nähtäväksi ja kuultavaksi entistä suurempia ja hienompia äänen­tois­to­kat­tauksia.

Dalin keskitason langaton kuuloke 

Dali IO-8:ssa on tekniikkaa suoraan lippu­lai­va­mal­lista IO-12.  

Täyttä kultaa

Hart Audion D&W AP Gold -kaiutin ei ole kissankultaa. 

Esoteerinen striimeri

Esoteric Grandioso N1T on osa kuuden laatikon digitaalista äänilähdettä. 

Orangelta edullinen vastamelukuuloke 

Orangen uudessa O-Edition MKII -vasta­me­lu­kuu­lok­keessa riittää virtaa.  

Aamuinen HighEnd-retriitti Rastilassa lauantaina 29.3.

Samana lauantaina Helsinki HighEnd -messujen kanssa kannattaa olla aikaisin liikenteessä, sillä MR Hifin Rastilan-showroomilla rauhoitutaan HighEnd-retriitin merkeissä kello yhdeksästä yhteen.

Putkie­si­vah­vistin Ruotsista

Anatech PHLA-9:n linja­e­si­vah­vistin tarjoaa analogista ääntä putkien hehkussa. 

Michi Q5   

Rotelin Michi-tuotesarja täydentyy monitoimisella äänilähteellä. 

Spendorin A-sarja uudistuu

Spendor on tehnyt teknisiä muutoksia lähtötason A-Line-kaiutinsarjaansa. 

McIntoshilta striimeri-dac 

McIntosh DS200 on universaali striimeri-dac ilman ohjainsovellusta. 

Lehtorin askel 

Ancient Audion uusi cd-soitin on edullisempi versio huippumalli Lektor Joysta. 

Mastersound Senso

Mastersoundin uusi Senso-kuulokevahvistin tuottaa 2 x 3,5 wattia puhtaassa a-luokassa. 

Puuttuva linkki

Musical Fidelityn X-Tube on putkibufferi lähteen ja vahvistimen väliin.

Striimeri kämmenelle

Atonemon Streamplayerin avulla käyttäjät voivat päivittää järjestelmäänsä investoimatta uuteen laitteistoon.

Piilotettu digitaalinen totuus 

Norjalaisesta mytologiasta ammentava Hegel D50 Raven on puhdasoppinen dac, eikä muuta.